Het was vanochtend even wat puzzelen om onze bestemming van vandaag te bepalen. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om naar Arnhem te fietsen. We zouden misschien wel wat verder kunnen komen, maar na Arnhem zien we een hoop heuvels op de route staan, dus laten we onze krachten, vooral de mijne, maar niet overschatten. We boeken er hetzelfde Bastion-hotel waar we vorig jaar tijdens onze fietstocht ook verbleven.
Als eerste moeten we de weg terug zien te vinden naar de LF4. "Wie zijn bestemming kent, vindt de weg." aldus Lao-Tse, een Chinese filosoof die zo'n 2600 jaar geleden leefde. Ik vermoed echter dat hij hiermee wat anders bedoelt dan de weg naar de LF4 vinden. In het 'ANWB Klassieke fietsrondjes' boek heb ik de Grebbelinie Zuid route zien staan, die niet alleen door Veenendaal maar ook door Rhenen voert, waar we de LF4 weer zouden kunnen oppakken. Als we een deel van de Grebbenlinie Zuid route volgen, dan komen we vanzelf, via hopelijk een mooie route, in Rhenen terecht.
Om op deze Grebbenlinieroute te komen, moeten we in Veenendaal echter eerst knooppunt 48 zien te vinden. We fietsen daarom naar het vlakbij onze B&B gelegen station Veenendaal Centrum. Bij stations staan haast altijd wel knooppuntenbordjes, maar helaas pindakaas niet in Veenendaal. Ik kijk om me heen. "Ik denk dat we naar links moeten" zeg ik, maar volgens Marianne moeten we juist naar rechts. "Kijk dan naar de stand van de zon" roept ze zuchtend. We pakken er voor de zekerheid Google Maps bij en die is zo te zien behoorlijk in de war, want hij geeft Marianne gelijk. We fietsen naar rechts.
We komen onderweg langs station Veenendaal West - de plaats Veenendaal telt liefst drie treinstations! Als u het niet gelooft, zoek het maar op - waar we dit opmerkelijke 'gebouwtje' zien staan.
Even later komen we bij knooppunt 48 en fietsen we verder via de Slaperdijk. Ik vind dat een mooie naam voor een dijk. Je hebt wakers, slapers en soms zelfs ook nog dromers onder de dijken. De wakers zijn de dijken die aan het water grenzen. De waker beschermt als eerste het binnendijkse gebied tegen het water. Wat verderop heb je soms nog een soort reservedijk, de slaper. Mocht de waker bezwijken, dan vangt de slaper de doorbraak op. En achter de slaper ligt zelfs soms nog een derde dijk, de dromer.
Via de Slaperdijk komen we bij het landgoed Prattenburg.
Vanaf daar voert de Grebbenlinieroute ons via de Boswachterij Amerongse Berg richting Rhenen. Onderweg zien we een verkeersbord waar voor koeien wordt gewaarschuwd. Iemand heeft blijkbaar een hekel aan het bord of aan koeien, want er is op het bord geschoten.
Als achterkleinzoon van een molenaar herken ik direct de maalsteen van een molen |
Na ons bezoek aan Rhenen keren we terug naar het punt waar de LF4 ons om Rhenen heen probeerde te (ver)leiden. LF4 is zo blij met onze terugkomst dat hij ons direct de dijk af laat sjezen naar de Rijn. Jammer is wel dat we 500 meter verderop dezelfde dijk weer op moeten. Het is te steil voor ons. We moeten afstappen om boven te komen. Ook even verderop bij de Laarsenberg moet ik afstappen om boven te komen.
Hier ben ik niet afgestapt omdat het te steil is maar om het bordje te kunnen fotograferen. |
Ziet u de gezonde groene blaadjes wel? |
In de bossen rondom Oosterbeek wordt het weer stevig klimmen. Het is te steil voor Marianne en ze stapt af. Ik kan moeiteloos omhoog fietsen, maar omdat ik stijl heb, stap ik ook af en loop met haar mee.
Ziet u wel hoe steil het is. |
Als we in Oosterbeek zijn, fietsen we door park Hartenstein. Daar zie ik opeens twee Sequoia-bomen staan. Om precies te zijn Sequoia Gigantea bomen (in Nederland worden ze vaak mammoetbomen genoemd). Ik ben een expert in deze bomen. Uit meegenomen zaadjes uit het Sequoia National Park in Californië heb ik in 2007 twee bomen gekweekt die ik in 2013 aan onze gemeente heb geschonken. Zie hieronder de eerste 16,5 jaar van deze twee boompjes. Ik schat ze nu op een metertje op zestig maar volgens Marianne zijn ze hoogstens zes meter hoog.
De sequoia's in het park in Oosterbeek zijn een stuk hoger - ik geef het eerlijk toe. De grootste daar is zo'n 34 meter hoog en is ergens omstreeks 1880 hier geplant. We lopen er even heen om ze te bekijken.
![]() |
Twee sequoia's waken over een ander (niet sequoia-) boompje. Het kleine mensje rechts op de bank is Marianne |
Deze sequoia's zijn zo'n 140 jaar oud en 34 meter hoog. De hoogste sequoia gigantea in Nederland staat in Beekbergen en is ruim 42 meter hoog. In Californië heb je sequoia's die 2500 jaar oud zijn, ruim 80 meter hoog zijn en een stamomtrek hebben van meer dan 30 meter. Als u uw verrekijker op Amerika zou richten, dan zou u dit zien.
We fietsen vervolgens van Oosterbeek naar Arnhem. Het is niet echt lekker fietsen hier. Veel heuvels. Waarom doet de gemeente hier niets aan? Uiteindelijk komen we bij ons Bastion-hotel aan. Het ligt vlak naast de Rijn en niet zo ver van de Eusebius-kerk af.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten